Manual ELMotion


A. Prima utilizare

Aplicatia este disponibila in Google Play sau Apple Store. (scan QR si instalare, dupa caz) si este compatibila cu dispozitivele Android Vers. X sau ulterioara, precum si cu dispozitivele Apple avand versiunea iOS Y sau ulterioara.

La prima utilizare, aplicatia va solicita permisiunea serviciilor de localizare a dispozitivului mobil unde este instalata. Acordarea permisiunii va duce la pozitionarea precisa a dispozitivului pe harta aplicatiei si, de asemenea, la navigarea catre o statie de incarcare selectata in retea.

In aplicatia ELMotion se pot crea 3 tipuri de conturi

 • cont local
 • cont GOOGLE
 • cont FACEBOOK

deschidere aplicatie ELMotion accesare Meniu () sectiunea “Cont nou”


Cont nou

 • completare campuri E-Mail, Parola, Confirmare Parola
 • bifare acord Termeni si Conditii
 • Apasa butonul "Inregistreaza"

 • Dupa inregistrare, veti avea un mesaj de confirmare a inregistrarii in aplicatia mobila


  Se verifica adresa de e-mail pentru adresa cu care s-a efectuat inregistrarea

  Se apasa butonul "Confirmare email" pentru finalizarea inregistrarii contului


  Dupa confirmarea emailului, veti ajunge inapoi in aplicatie de mobil si veti putea sa va autentificati


  Autentificare
  Meniu ()
  Intra in cont
  Autentificare cu user si parola stabilite la creare


  Utilizare aplicatie

  Deschidere applicatie ELMotion
  Meniu ()
  accesare "Intra in cont"


  Apasare buton "Login with Google" sau "Login with Facebook"


  Redirectionare catre pagina Google Account Login
  introducere date cont
  se apasa butonul “Create users”
  dupa crearea contului, veti fi autentificat automat in aplicatie


  Redirectionare catre pagina Facebook Account Login
  introducere date cont
  se apasa butonul “Create users”
  dupa creerea contului, veti fi autentificat automat in aplicatie


  La finalul procesului, veti primi un email care confirma inregistrarea contului

  Meniu () Setari Setari cont Sectiune SETARILE PERSONALE se completeaza datele personale
  prenume
  nume
  telefon
  tara
  oras
  adresa
  Dupa completarea datelor sa apasa butonul “Salveaza”

  Meniu () Setari Setari cont Sectiune SETARI PERSOANA JURIDICA Dupa completarea datelor
  CUI
  J

  Dupa completarea datelor sa apasa butonul “Valideaza”
  se va bifa (dupa caz) – “Marcheaza ca implicita”
  Daca procesul de validare se termina cu succes, se apasa butonul “Salveaza”


  Dupa salvare se va afisa mesajul "Compania a fost asociata cu succes contului dumneavoastra!"

  Meniu () Setari Setari cont

  In sectiunea SETARILE CARDULUI BANCAR se apasa butonul “Adauga Card” redirectionare catre Netopia pentru inrolarea cardului


  Dupa completarea datelor, apasa butonul “Platesc in siguranta”

  In momentul in care cardul bancar este confirmat, va fi disponibil in lista cardurilor bancare inregistrate pentru contul de client. Suma de 1 Ron va fi debitata pentru confirmare si apoi creditata, aceasta tranzactie fiind parte din procesul de validare a cardului bancar.

  La introducerea datelor unui card bancar in aplicatia ELMotion, procesatorul de plati va initia o tranzactie pentru a verifica veridicitatea cardului bancar introdus. In cazul in care nu exista nici un fel de probleme legate de acest card, iar tranzactia de proba se va efectua cu succes, suma tranzactionata va fi rambursata intr-un interval de cateva ore pana la cateva zile. Va rugam verificati extrasul de cont atasat cardului inregistrat in aplicatie. Daca intr-un interval de 5 zile nu regasiti tranzactia de rambursare pentru suma de bani extrasa de pe cardul bancar la inregistrare, va rugam contactati Suport Clienti

  In cazul in care suma datorata pentru incarcarea/tranzactia anterioara nu a fost debitata de pe cardul bancar inregistrat in aplicatie si folosit pentru plata, o noua incarcare nu va fi posibila pana la finalizarea tranzactiei anterioare. Verificati soldul disponibil pe cardul bancar inregistrat in aplicatie si/sau data expirarii acestuia. Alternativ, in aplicatia mobila se pot introduce si alte carduri bancare pentru efectuarea platii serviciilor utilizate, acestea trebuie sa figureze ca modalitate de plata implicita.

  Meniu () Setari Vehicule Electrice


  La apasarea butonului “Adauga” , se va deschide zona pentru adaugarea detaliilor despre masina


  Se introduc
  numar inmatriculare
  alegere marca
  model din lista
  se bifeaza "Marcheaza ca vehicul implicit", in cazul in care se adauga inca un autovehicol
  Se apasa butonul “Salveaza”


  Pentru eliminarea unui vehicul din contul de client, se va selecta numarul de inmatriculare si se va apasa butonul ”Sterge” .
  Operatia poate fi repetata pentru oricare din vehiculele aflate in lista.

  Meniu () Setari Setari cont


  In sectiunea SETARILE CARDULUI RFID se introduce seria card RFID se apasa butonul “Salveaza”

  Erori adaugare card RFID:
  seria cardului RFID trebuie sa contina 16 caractere numerice
  cardul RFID trebuie sa fie inregistrat in ELMotion

  Pentru eliminarea din contul de client a unui card RFID se va selecta numatul de card din lista de carduri inregistrate si se va apasa butonul “Sterge”

  START INCARCARE AUTOVEHICOL

  Conectati la vehicul conectorul compatibil. Exista 3 metode pentru pornirea sesiunii de incarcare a unui vehicul electric:

  a. Din aplicatia ELMotion scanati codul QR din dreptul conectorului folosit: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Comanda start incarcare” apasati buton simbol camera foto, scanati, apoi apasati butonul “START INCARCARE”.

  b. In aplicatia ELMotion introduceti codul numeric din dreptul conectorului folosit: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Comanda start incarcare” completati codul apoi apasati “START INCARCARE”

  c. Prin intermediul cardului fizic RFID: apropiati cardul RFID de cititorul statiei si parcurgeti etapele afisate pe display-ul acesteia.


  Pentru incheierea procesului de incarcare exista 2 metode :
  a. Din aplicatia ELMotion: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Incarcari active” se apasa pe tranzactia dorita, apoi se apasa pe “Stop incarcare”


  b. Prin intermediul cardului fizic RFID: apropiati cardul RFID de cititorul statiei si parcurgeti etapele afisate pe display-ul acesteia.
  ATENTIE!
  O tranzactie pornita din aplicatia ELMotion nu poate fi oprita folosind cardul RFID.
  O tranzactie poate fi oprita doar folosind acelasi card RFID.

  ISTORIC INCARCARI

  Se poate vizualiza istoricul incarcarilor pentru contul de client. Continutul istoricului poate fi filtrat astfel incat sa se afiseze incarcarile din ultima saptamana, ultima luna sau toate incarcarile.

  Selectarea unei intregistrari din istoric are drept efect afisarea detaliilor respectivei incarcari respectiv:

 • statia unde s-a efectuat
 • durata incarcarii
 • cantitatea de energie transferata sub forma de consum
 • tarif
 • cost
 • motivul sfarsitului incarcarii
 • tip de conector folosit

 • Revenirea la lista cu istoricul incarcarilor se va face apasand butonul Renunta.

  1. selectarea unei statii pe harta - Meniu () Harta

  2. selectarea unei statii din lista - Meniu () STATII

  In momentul selectarii unei statii,se va deschide o fereastra cu detaliile acesteia (stare, porturi de incarcare, tarife) precum si cu optiunea de traseu (navigatie).
  La apasarea butonului “Navigatie” , pe dispozitiv se va deschide Google Maps, avand deja introduse coordonatele statiei de incarcare alese, moment in care se poate incepe deplasarea catre statia selectata.

  B. Procesul de incarcare

  Conectorii de incarcare folositi de statia ELMotion respecta standardele de incarcarcare UE, deci sunt compatibili cu majoritatea vehiculelor existente pe piata.
  In anumite cazuri particulare (ex:diverse modele Tesla), producatorul vehiculului electric ofera in dotare adaptoare de incarcare compatibile cu tipurile de conectori existenti pe piata. Va rugam consultati manualul de utilizar e al vehiculului sau contactati producatorul acestuia.
  Conectati la vehicul conectorul compatibil existent pe statie sau cablul din dotarea vehiculului, acolo unde este posibil.
  Pornirea/Oprirea incarcarii
  Durata de incarcare a unei masini electrice depinde de modelul acesteia, nivelul de energie disponibila la inceputul sesiunii de incarcare (nivelul de descarcare al acumulatorului), precum si de tipul de conector de incarcare folosit.
  Astfel, in reteaua de statii de incarcare ELmotion sunt disponibile 2 tipuri de incarcare:

 • Conector AC: intre 2-8 ore, in functie de factorii anterior mentionati
 • Conector DC: incarcare rapida, intre 40 si 120 minute, in cazul in care vehiculul este echipat cu conector DC FastCharge. Verificati compatibilitatea vehiculului dumneavoastra cu acest tip de incarcare. Informatiile despre tipurile de incarcare suportate de vehicul sunt disponibile in manualul de utilizare al acestuia.
 • Pornirea sesiunii de incarcare a unui vehicul electric la o statie de incarcare din reteaua ELMotion se poate efectua folosind una dfin urmatoarele 3 metode:
  a. Din aplicatia ELMotion scanati codul QR din dreptul conectorului folosit: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Comanda start incarcare”, apasati buton simbol camera foto, scanati, apoi apasati “Start incarcare”.

  b. Din aplicatia ELMotion introduceti codul numeric din dreptul conectorului folosit: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Comanda start incarcare” completati codul apoi apasati “Start incarcare”

  c. Prin intermediul cardului fizic RFID: apropiati cardul RFID de cititorul statiei si parcurgeti etapele afisate pe display-ul acesteia.

  Aplicatia mobila ELMotion va trimite notificari pe dispozitivul mobil in momentele de inceput si sfarsit ale incarcarii (in conditiile in care permisiunea de a primi notificari este activata in dispozitivul mobil).
  La selectarea notificarii, aplicatia se va redirectiona catre pagina corespondenta notificarii (Incarcari).


  Pe perioada incarcarii unui vehicul electric, informatiile privind cantitatea de curent consumata precum si durata de timp scursa de la inceputul incarcarii sunt disponibile in apliacatia mobila ELMotion, in Meniu () sectiunea "Incarcari"

  De asemenea, in functie de tipul de statie de incarcare din retea, acestea sunt disponibile si pe ecranul statiei, ele fiind vizibile in momentul in care statia a autorizat un card RFID cu care s-a inceput incarcarea sau daca acesta este folosit de catre acelasi client

  Pentru incheierea procesului de incarcare exista 2 metode :

 • Din aplicatia ELMotion: Meniu () Incarcari, in sectiunea “Incarcari active” se apasa pe tranzactia dorita, apoi se apasa pe “Stop incarcare”
 • Prin intermediul cardului fizic RFID: apropiati cardul RFID de cititorul statiei si parcurgeti etapele afisate pe display-ul acesteia.


 • ATENTIE!
  O incarcare initiata din aplicatia ELMotion nu poate fi oprita folosind cardul RFID.
  O tranzactie poate fi oprita doar folosind acelasi card RFID care a fost folosit pentru initierea tranzactiei.

  In contul de client din aplicatia ELMotion se pot introduce datele unei firme, caz in care facturarea pentru serviciile utilizate va fi emisa in mod automat cu datele respective. In cazul in care in contul de client exista datele mai multor firme introduse, factura se va emite pentru firma aleasa ca implicita.
  Factura va fi emisa la sfarsitul fiecarei incarcari si va fi trimisa in mod automat prin e-mail la adresa cu care este inregistrat contul de client.

  ATENTIE!
  Datele firmei trebuie introduce si validate inainte de terminarea sesiunii de incarcare. Validarea datelor de firma se efectueaza in mod automat in aplicatia mobila ELMotion.

  accesare Meniu () sectiunea “STATII” apasati Rezervare